Day Zero Project #6 - 36. Drie nieuwe ‘groene’ stappen bedenken en uitvoeren

Wat 'groener', zorgzamer voor het milieu en onze planeet gaan leven, het is alomtegenwoordig in het nieuws met de klimaatbetogingen. Er mag, nee, er moet, aandacht voor zijn maar zelf ben ik niet iemand die de behoefte voelt om op de barricaden te gaan staan.
Eerder probeer ik mijn (bescheiden) steentje bij te dragen door te letten op de (kleine) dingen die ik zelf in de hand heb.

Er is nog werk hoor, ik heb vrees ik, wel een paar serieus zwakke plekken.  Zo heb ik het bijna altijd koud  en dus staat de verwarming in mijn werkkamer altijd op (behalve afgelopen zomer met de hittegolf). Of kleding koop ik nog steeds niet tweedehands en bijna altijd online omdat mijn maat in de winkels (bijna) niet te vinden is. Maar als ik dingen retour stuur, breng ik het wel altijd met de fiets naar het postpunt.

Afin, ik zou nog veel bladzijden kunnen vullen met dingen die voor verbetering vatbaar zijn, maar nu kan ik het maar beter even hebben over mijn drie nieuwe stapjes, wel in de goeie richting.

Als eerste is er de rijst die ik laatst gekocht heb. 
Niet zo spectaculair, eigenlijk had ik om echt goed te zijn, nog beter bio gekocht, maar lust zo graag verschillende soorten rijst. Wat wel het verschil(letje) met vroeger maakt, is dat deze zonder kookbuiltjes zijn. Handig die zakjes, maar toch telkens weer plastic afval en daar wilde ik vanaf (onder het mom van alle beetjes helpen). Dus alleen karton, met rijst erin. 
Uiteindelijk denk ik dat het ook zal meehelpen besparen op voedselverspilling omdat ik nu kan afwegen hoeveel ik nodig heb en niet in 'eenheid van builtjes' moet rekenen.

Ook wasmiddel stond op de boodschappenlijst.
Met het gebruik van wasverzachter was ik vorig jaar al gestopt. Ook had ik al wolwasmiddel van Ecover (ruikt echt zo lekker) maar ander wasmiddel was nog steeds 'gewoon'. Om verschillende redenen eigenlijk zoals de prijs en de schrik dat het niet goed zou wassen. Maar over deze AH Puur had ik online toch best positieve dingen gelezen dus ik waag het erop, zeker aangezien ze maar 2,99 € per fles kosten. 
Ecologisch dus en zonder parfum. Dat laatste is wel even wennen want als je de fles opent, ruikt het eigenlijk wat naar lijm. Hopelijk is dat met mijn wasgoed niet het geval erna 😉. Moest het tegenvallen qua wasresultaat, wil ik nog een paar andere ecologische merken uitproberen om zo toch hopelijk echt de reguliere middelen te kunnen vermijden.

Als laatste een 'intiemere' aankoop, ecologische... inlegkruisjes.
Eerder had ik al Natracare geprobeerd maar daar was ik niet zo tevreden over. Nogal dik en geen fijne 'pasvorm'. 
Deze van 'Eco bij Naty' zijn goed ergonomisch en voelen heel natuurlijk aan (misschien wat meer papierachtig dan de reguliere merken). Ze doen wat ze moeten doen en dat is fijn. 
De prijs vind ik ook schappelijk: 2,36 € voor een pakje van 32 stuks bij Bioplanet. 

Ik zag trouwens dat Kruidvat deze week actie had van Sanature. Misschien dat ik wel even een pakje tampons haal om te proberen. 
Oké, om helemaal ecologisch te gaan zou ik moeten kijken voor wasbare verbanden en een cup maar beide zie ik niet zo zitten. Dus dat is voor mij (nu nog) een stap te ver maar ik probeer op deze manier dan toch wat bewuster ermee bezig te zijn.

Zijn jullie bezig met groener en bewuster leven?

Reacties

 1. Ik doe mijn best om groener te leven, maar sommige zaken gaan gewoon niet. Ik heb een auto nodig omdat ik niet meer met de fiets kan rijden (medisch, mijn knieën willen niet meer mee), maar anderzijds.. Plastiek zakken gebruiken we altijd om ons huisvuil in te doen, we kopen ook grote flessen om die dan eventueel in kleinere flessen te gieten als dat makkelijker bruikbaar is, .. Ach, we doen alles op ons eigen manier en waar we ons het best bij voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je best doen is al prima toch? :) Als iedereen al ietsje bewuster zou zijn, dat zou al veel schelen denk ik.
   En het mag ook niet ten koste van jezelf gaan. Logisch dat je de auto neemt als je niet kan fietsen dus.
   Ik hou het ook bij kleine, niet al te ingrijpende stappen. Moet mijn energie doseren dus ook keuzes maken. Soms kies ik ecologisch, soms ook niet.
   Dus inderdaad, kijken naar wat bij jou en jouw leven past :)

   Verwijderen
 2. Ik probeer het wel, door bijvoorbeeld op het afval te letten maar het valt nog niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het afval vermijden vind ik ook het allermoeilijkste. Alles is tegenwoordig ingepakt, meestal in plastic. Bij mijn glutenvrije brood kan ik daar het nut van inzien, zeker als het in de winkel tussen het 'gewone' brood ligt, om 'besmetting' te voorkomen.
   Maar bij sommige andere dingen zoals groenten, vind ik het soms wat absurd... hoewel ik daarover dan ook alweer gehoord heb dat het is omdat het dan langer vers blijft en er minder weggegooid moet worden.
   Maar het blijft moeilijk, al dat afwegen tegenover elkaar, alles lijkt wel tegelijk voor- en nadelen te hebben.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Day Zero Project - Bijkletsen

Day Zero Project: Wat is het - en mijn lijst

Day Zero Project #7 - 84. Het boek ‘De mooie voedselmachine’ lezen