Day Zero Project #25 - 32. Kleerkast opruimen en inventariseren

Kleerkast opruimen

In het boek 'Opgeruimd' van Marie Kondo is kleding de eerste categorie omdat dit volgens haar het makkelijkste is.

Ik vrees dat ik het niet met haar eens ben: kleding opruimen vind ik net behoorlijk moeilijk.
Er hangen vaak herinneringen aan vast, goede en slechte. Je wordt geconfronteerd met kleding van vroeger. Kleding voor wie je zou willen zijn of kleding voor wie je dacht te moeten zijn. Misschien hangen er miskopen (schuldgevoel!) of kleding van zoveel maten geleden...
Dus ik vind kleding opruimen best een emotioneel gegeven.

Maar eens die klus geklaard is, kan het natuurlijk wel een enorme opluchting meebrengen, een last die van je schouders valt (als je tenminste niet al die twijfelgevallen bewaard hebt - valkuil die mij niet onbekend is!).

Het opruimen ging uiteindelijk een stuk vlotter dan verwacht.
Er zijn een paar shirtjes en wat sportshirts uitgegaan. Die ga ik proberen verkopen via Vinted. Een paar versleten T-shirts zijn doorgeschoven als tuinkleding (daar hebben goeie kleren toch geen zin en mogen de bloemen het mooiste zijn).

Wat me opviel:
- Blauw is absoluut de overheersende kleur. Roze en geel daarentegen zijn (bijna) niet vertegenwoordigd, op een fluo sportshirt of sportbeha na dan.
- Ik heb slechts één kleedje (vertaling Nederlands: jurkje) dat ik bovendien op het passen na, nog niet gedragen heb, en zelfs geen enkele rok.
- Ik heb eigenlijk teveel sportkleding in vergelijking met het aantal keren dat ik effectief aan het sporten ben. 
En oké, ik beken ook ik dat mijn ondergoed en sportspullen opgeborgen heb volgens de 'Konmarie-methode': rechtopstaand gevouwen in doosjes dus. Dus soms ben ik het wel met haar eens ;). 

De resultaten van dat opruimen willen jullie wellicht ook zien. Hier dus een (gedeeltelijk) inkijkje in mijn kleerkast.
Als eerste de legplankenzone (dat vreemde ding op de bijna bovenste plank is mijn zonnehoed trouwens): stapeltjes met shirtjes en truien, en onderaan sneakers, sandalen en liggend twee paar laarzen (daar moet ik nog eens over nadenken, of ik ze al dan niet hou want ze komen de kast niet meer uit de laatste jaren).De twee foto's hierboven zijn de hangzones. Links tops en blouses en rechts broeken en jasjes. De legplanken erboven zijn ideaal voor accessoires zoals sjaaltjes en tassen.
(Misschien vragen jullie je af waarom die pluche kikker daar zit? In de handtassen die ik niet in gebruik heb, steek ik een pluche beest, om de tas wat in vorm te houden... de kikker zat in de handtas die nu mijn 'dagelijkse' tas is, dus hij heeft even vrijaf.) 
Dan heb ik ook nog drie lades. Eentje voor het ondergoed en kousen, een tweede gedeeld door pyjama's en sporttops en de laatste bevat sportbroekjes, bikini's,... dat soort dingen. Deze lades bespaar ik jullie maar op fotovlak. 

Ik ben wel erg blij met het resultaat van de opruiming. Door het herschikken van de sporttops in mandjes konden deze verhuizen naar de lades en kreeg ik meer legplankruimte voor mijn 'gewone' kleding. Ook afscheid nemen van een aantal stukken, geeft wat ruimte, zowel letterlijk als in mijn hoofd.

Inventariseren

Het tweede luikje van dit doel is het inventariseren. 

Om een kleerkast te creëren waar ik echt blij mee ben, denk ik dat ik eerst een goed overzicht moet hebben.
Hoewel alles netjes in de kast ligt en hangt, heb ik toch het gevoel overzicht te missen. Dus vandaar dat ik eens een poging doe om een soort inventaris op te stellen.

Zo heb ik tijdens het opruimen van (bijna) alles kledingstukken een foto gemaakt en gesorteerd in mapjes op mijn computer. Als ik een bepaald kledingstuk in een leuke combinatie / outfit gedragen heb, wil ik daar ook een foto van maken en daarbij bewaren: inspiratie voor de ik-heb-niets-om-aan-te-trekken-dagen.

Ik wil het niet alleen bij foto's houden maar me ook vragen stellen: welk zijn mijn favoriete stukken en waarom? Misschien moet ik ze zoals Hermien maar een cijfer geven?

Helder voor ogen krijgen wat ik mooi vind, wat bij me past - innerlijk en uiterlijk - zal me hopelijk helpen om uiteindelijk een kleerkast te krijgen waar ik blij mee ben en waarin ik niet meer misgrijp.

Ik vermoed dat opnieuw beginnen (en dit keer verder lezen dan waar ik gestopt ben) in het boek 'The Curated Closet' (doel 28) me hierbij ook erg gaat helpen. Wordt nog vervolgd dus.


Ben jij tevreden wanneer je de kleerkast opent om je outfit uit te zoeken?

Reacties

 1. Super fijn he. Eens in de zoveel tijd doe ik het ook. Ben voor nu wel tevreden met de kledingkast. Ga nu bezig gaan met de extra kamer, de zolder en mijn knutselkast op te ruimen. Alles op z'n tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je tevreden bent voor nu :) Veel succes (en plezier ook? - ik vind dat best leuk eigenlijk) met het opruimen van de andere ruimtes. Zo'n goed gevoel als ook dat klaar zal zijn.

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee om foto’s te maken van je outfits. Die ga ik onthouden! En je kleerkast ziet er mooi uit zo, lekker overzichtelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Darina :) hou wel van overzicht moet ik bekennen.
   Fijn ook dat je iets 'bruikbaars' uit mijn hele epistel kon halen :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Day Zero Project #15 - 22. Mijn staart doneren aan Think Pink & 23. Een nieuw kapsel

Day Zero Project #12 - 20. Midweek Limburg in bungalowpark

Day Zero Project #18 - 97. De gekochte grote puzzel maken