Day Zero Project #30 - 83. Het boek ‘De wereld van De Wachter’ lezen

Nadat ik van Dirk De Wachter (bekende Belgische psychiater - schrijver) eerder al 'Borderline times' gelezen had, was het nu de beurt aan 'De wereld van De Wachter'. 

Kort omschrijven waar het over gaat? Hmm, best lastig.
Ik speel een beetje vals en zoek hulp bij de omschrijving op de achterkant van het boek.

"Onze wereld is niet dezelfde als die van gisteren. Tussen de stortvloed aan beeld en geluid, de digitale wereld en de dreiging van terrorisme kijkt de moderne mens in de spiegel, en vindt daar enkel zichzelf. Hoe gaan we om met die dolgedraaide maatschappij in deze tijden? En met onszelf?

In De Wereld van De Wachter staat succesauteur Dirk De Wachter op uit de psychiaterstoel en trekt hij de wereld in, op zoek naar de mens die hij is. Op zoek naar de manier waarop mensen vandaag echt kunnen samenleven. Op zoek naar de zin van onze dagelijkse realiteit.

Van literatuur en kunst over virtual reality tot de kracht van de jeugd: dit boek is een neerslag van een persoonlijke zoektocht naar hoop voor de moderne mens, in tijden waarin het mag om het niet meer te weten."

Ik had eerder al wel een poging ondernomen om dit boek te lezen, voor er sprake was van mijn Day Zero Project maar toen was ik niet erg ver geraakt. Meestal niet echt een goed teken.

Nu ging het gelukkig een stuk vlotter (wellicht was het toen gewoon niet het juiste moment) hoewel het een boek is waar je echt je aandacht moet bijhouden. Lange zinnen, een niet zo eenvoudig taalgebruik en natuurlijk een onderwerp dat niet zo lichtvoetig is als de romannetjes die ik graag (en veel sneller) uitlees. 
Het boek is onderverdeeld in dertien hoofdstukken, of misschien kan je het beter omschrijven als dertien thema's, waarrond telkens een reflectie geschreven is, met veel vragen ook, die je geregeld aan het denken zetten.
Er was vaak ook herkenning in het lezen, stukjes waarbij je dacht: 'o ja, zo ervaar ik dat ook eigenlijk.'

Een pleidooi voor het verder kijken dan onze eigen neus lang is, voor het zoeken naar wat écht belangrijk en zinvol is, voor aandacht voor elkaar, voor een eenvoudiger leven misschien ook. 
Qua intentie sluit het wel aan bij 'Borderline times', dus misschien is dit gewoon Borderline times voor gevorderden ofzo... 😉

Wat voor boeken lees jij het liefste?

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Day Zero Project '21 #9 - 61. Grote schoonmaak doen in de hobbykamer en het er gezelliger maken

Day Zero Project '21 #6 - 94. Een nieuwe serie ontdekken: Broadchurch!

Day Zero Project '21 #14 - Februari update