Nadenken #1 - Over minder (willen) kopen

Een aantal doelen van mijn Project Day Zero hebben betrekking op minder kopen. 

Ik denk niet dat ik mezelf koopverslaafd moet noemen maar soms gaat het geld net wat te makkelijk de deur uit en vaak ook om niet helemaal de juiste redenen.

Zwakke punten zijn hobbyspullen, kleding en tuindingen. Vroeger waren daar ook boeken bij maar dat heb ik intussen met een bib-lidmaatschap wat kunnen verhelpen. 

Waarom?

Redenen om minder te willen kopen?

Uiteraard voor een groot stuk omwille van het financiële aspect. Dan kan ik sparen voor wat echt belangrijk is, voor wat ik echt graag wil. Dingen waar ik langer plezier van heb dan even het instant genot van een snelle aankoop.

Ook omdat ik gewoon genoeg heb: spullen, kleding, huisraad, ... ik kom eigenlijk niets tekort.

Nog iets dat meespeelt: omdat ik niet wil meedoen in deze consumptiegerichte mallemolen. Ik erger me rot aan de reclame op radio en tv (vooral rond feestdagen) waarin ze stellen dat het vanzelfsprekend is om allerhande dure cadeaus en andere spullen te kopen. (Vooral parfums, als je die reclame ziet zou je gaan denken dat mensen nogal stinken...)

Maar zelfs met deze redenen in mijn achterhoofd vind ik het niet altijd makkelijk om te weerstaan.

Op vlak van hobbyspullen 

Bij hobbyspullen merk ik dat de verleiding vooral komt als ik zie waar anderen mee bezig zijn. Ze maken mooie dingen waarvoor je in bewondering staat en dan komt de verleiding om ook die spullen te willen kopen. Om ook zo'n mooie dingen te kunnen maken... Terwijl ik natuurlijk met de spulletjes die ik al heb, ook toffe dingen kan maken. Anders natuurlijk maar ook leuk. 

Intussen ben ik anderhalve maand ver in het niet kopen van hobbyspul. Ik heb nog niets gekocht dat niet echt nodig was.
Wel ga ik een lijstje maken van dingen waarvan ik nu denk dat ik ze zou willen (maar dus niet koop). Op het einde ga ik dan kijken wat ik hiervan nog echt zou willen. Ik vermoed dat dat uiteindelijk toch niet zoveel zal zijn.

Op vlak van kleding en verzorgingsproducten

Bij kleding en verzorgingsproducten ligt het een stuk complexer.

Ik merk dat kopen van deze dingen blijkbaar een beetje een copingmechanisme is.
Minder goed in mijn vel zitten is vaak de trigger.
Het idee hebben dat je jezelf moet verbeteren, dat het zoals het is, niet goed genoeg is. En die 'verbetering' dus gaan zoeken in spullen zoals verzorgingsproducten of kleding. 

Maar eigenlijk is het kopen van dit soort dingen geen goeie compensatie en vooral een afleiding om niet te voelen wat je mist of waarom je niet tevreden bent. Misschien is het ook een soort van vlucht.
Terwijl ik natuurlijk wel weet dat ik van die spullen niet gelukkiger ga worden of dat mijn leven er niet plots helemaal anders (beter) uit gaat zien door wat ik gekocht heb.

Een periode geen kleding kopen zal me helpen denk ik bij het zoeken (en vinden) naar wat ik wil en wat bij mij past en niet kopen voor wat ik denk dat ik zou moeten zijn of willen zijn.

Daarna hoop ik dat het gaat lukken om een evenwicht te vinden tussen zorgen voor jezelf en de nodige dingen kopen (niemand wordt gelukkig van rond te lopen in versleten spullen) en daarin toch weer niet te overdrijven.

Het anders aanpakken?

Wat ik ook ga moeten proberen vinden is een andere manier om die lastige gevoelens te counteren.

Als eerste en heel belangrijke punt is stress zoveel mogelijk voorkomen. Dat is zo vaak de nummer één oorzaak van het niet goed in mijn vel zitten. Te veel werk, te veel huishouden, te moe en zo geen tijd voor mezelf en voor ontspannende dingen. Die cirkel dus.

Ook afleiding zoeken in dingen die ik fijn vind en waar ik van geniet (maar die geen geld kosten of niets te maken hebben met spullen kopen). Zo wil ik meer in de tuin werken, tijd besteden aan mijn schrijfcursus, misschien weer eens tekenen,... en ja, kaartjes maken met de spulletjes die ik al heb natuurlijk. 

Vind jij het makkelijk om je bewust te zijn van wat en hoeveel je koopt? Of koop je soms toch ook nog te impulsief?

Reacties

 1. Ja, het gaat wel steeds beter bij mij. Hoewel ik, als ik in de Action ben, toch vaak erg in de verleiding kom....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar de Action is dan ook het verleidingsparadijs bij uitstek hé... :) Dat vind ik ook een heel moeilijke plaats om te weerstaan.
   En toch goed dat het steeds beter gaat, elke stap vooruit is er een.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Day Zero Project '21 #9 - 61. Grote schoonmaak doen in de hobbykamer en het er gezelliger maken

Day Zero Project '21 #6 - 94. Een nieuwe serie ontdekken: Broadchurch!

Day Zero Project '21 #14 - Februari update